Tur til utvandrersenteret på Sletta med museets venneforening

Etter vellykkede turer til Stord og Utvær, inviterer Bergens Sjøfartsmuseums venneforening til en ny tur. Den går til Vestnorsk Utvandringssenter på Sletta.
Tid for turen: Torsdag 28. september kl. 10.00.

I forkant av turen blir det foredrag/omvisning på museet om norsk utvandring ved undervisningsleder Lilli Ingvaldsen. Tid: søndag 10. september kl. 12.00

PRAKTISK INFORMASJON:
Avreisested: Blomsterpaviljongen (blomsterbutikken) på Bergen storsenter (bystasjonen) kl.10.00 og fra Åsane terminal kl. 10.15. (Gi beskjed hvor du kommer på bussen.)
Vi regner med å være tilbake i Bergen ca. kl. 16.00

Medlemspris: Kr. 590,- kr. 650,- for ikkemedlemmer. Dette betales til Bergen Sjøfartsmuseums konto 1602.40.76168 i forbindelse med påmelding.

Bussen har begrenset passasjerkapasitet (30 personer).
(Ved mindre enn 15 påmeldte må vi avlyse turen.)

Prisen inkluderer reise og omvisning på Vestnorsk utvandringssenter, samt lunsj m/dessert og kaffe.

Bindende påmelding ved betaling innen 18. september 2017.

OM TUREN:

Vestnorsk utvandringssenter på Sletta er museum for migrasjon og kulturmøte i fortid og notid. Vi blir tatt imot av leder for utvandrersenteret Lena Eikeland Kutschera i kirka. Hun vil fortelle og vise film om senteret , og så skal vi på omvisning i skolestua, fengslet og mye mer. Kle deg etter været.

Emigrantkyrkja:

Kyrkja er den demonterte og atterreiste Brampton Lutheran Church frå prærie-«settlementet» Brampton i Nord-Dakota.   22. juni 1996 vart kyrkja, med komplett inventar , overrekt som gåve til VUS. Kyrkja var opphavleg bygd av norske emigrantar som slo seg ned i Nord-Dakota like før og etter førre hundreårsskiftet. Den lokale kvinneforeininga av 1907 førte til skiping av kyrkjelyden 1. juli 1908. Det gav startskotet til bygging av kyrkja. Dette er ei lita luthersk kyrkje slik det fanst mange av på prærien. Ho tente både som religiøs og sosial møteplass. Arkitektonisk har ho sin bakgrunn i den vanlege kyrkjearkitekturen på landsbygda i Noreg frå midten av 1800-talet. Kyrkja vart vigsla på Sletta av biskop Ole Danbolt Hagesæther 6. juli 1997.

Prærielandsbyen:

Nybyggjarstova – The Underwood Pioneer House vart bygd 1869 av Andreas Seem i Underwood. Lærarbustaden – Brampton School Teacher’s Home var, ifølgje tradisjonen, det eldste huset i Brampton, Sargent County. Skulestova – Marboe Township School frå 1893, er ei typisk eittroms skulestove frå Sargent County. (Omtalene er funnet på hjemmesida til VUS.)

Etter besøket på Vestnorsk utvandringssenter reiser vi den korte turen til Radøystova. Der får vi servert: Kjøttsuppe etter bestemors oppskrift ifølge kokken Arve Gjellestad. Suppa blir fortært sammen med

knakende godt hjemmebakt brød. Som dessert blir det kake, «Pavlova»  oppkalt etter Anna Pavlova, den berømt russisk ballerina. Ja, – og så kaffe da, det må vi ha etter et så velsmakende måltid.

Turkomiteen i Bergens Sjøfartsmuseum venneforening.